HVAD ER BÆREDYGTIG HYGGE?

I ÅBENLYS arbejder vi for mere bæredygtig hygge og giver danskerne mulighed for at leve mere bæredygtigt, uden at man behøver at lave dramatisk om på sit liv. Vi skal stadig holde liv i hyggen – bare bæredygtigt!

Man kan nemt få dårlig samvittighed, når man tænker på, hvad vores forbrug betyder for vores verden.
Og det vil sikkert være fint, hvis vi alle sammen blev veganere, solgte bilen, droppede flyrejser og blev selvforsynende. Men det er bare ikke en holdbar løsning at blive fanatisk, og vi skal jo stadig leve vores liv.

Derfor gør vi det lettere at træffe det rigtige valg, der ikke går ud over hyggen – både i form af bæredygtige produkter men også med bæredygtige tips, information og arrangementer. Sammen med os kan du ha’ det hyggeligt med lidt bedre samvittighed.

Herunder finder du svar på de fleste spørgsmål omkring ÅBENLYS. Hvis du er den endnu mere nysgerrige type eller bare gerne vil sige hej, kan du altid skrive til os på hej@aabenlys.dk.

Læs mere om vores lys og t-shirts herunder.

TØJ

Her kan du finde svar på de mest åbenlyse spørgsmål om vores tøj.

Hvorfor laver I tøj?

Produktionen af tøj er ekstremt ressourcekrævende og står for 10 % af verdens samlede CO2-udslip. Samtidig er bomuld den mest sprøjtede afgrøde overhovedet, og bare 1 kg bomuld kræver 11.000 liter vand at producere. 1 enkelt t-shirt kræver ligeså meget CO2 at producere, som en bil udleder på en køretur på 55 kilometer.

Når man så tænker på, at vi danskere i gennemsnit køber 16 kilo tøj om året, giver det et ret sindssygt ressourceforbrug per dansker. Tænk på hvor meget tøj, du egentlig ejer? Og hvor meget af det bruger du regelmæssigt?

Det er sjældent, vi tænker over det, og derfor har vi gjort det lidt lettere for dig at købe bæredygtigt, når der skal nye klude i skabet. Vi laver økologisk tøj, der er bæredygtigt produceret og har et langt bedre ressourceregnskab end almindeligt tøj. For eksempel kræver det 89 % mindre CO2 at producere vores hvide t-shirt i forhold til en konventionelt produceret t-shirt. Og hvor du kan spore op til 160 forskellige kemikalier og pesticidrester i den almindelige t-shirt, er der i vores lige præcis nul. Det giver da bare bedre mening!

Hvorfor bruger I økologisk bomuld?

Økologisk bomuld er den mest bæredygtige afgrøde at dyrke. Rødderne går dybere i jorden for at hente vand, og der er derfor brug for mindre vanding. Der bruges ingen sprøjtemidler, pesticider eller miljøskaldelige kemikalier, og der er derfor ingen sundhedsskadelige rester i vores tøj. Vi bruger 100 % bomuld, så vi undgår at tilsætte nylon eller andre kunstige materialer, som produceres til gene for miljøet. Oveni hatten dyrkes bomulden ved håndkraft. Det betyder, at der heller ikke går ressourcer til maskiner og brændstof.

En anden fordel ved dyrkning ved håndkraft er, at kvaliteten af bomulden bliver bedre, fordi der plukkes mere skånsomt. Det giver lange, stærke og bløde fibre, der i sidste ende giver et bedre stykke tøj.

Endelig betyder det, at der er flere mennesker involveret i dyrkningen, hvilket giver flere arbejdspladser i dyrkningsområderne.

Alt vores tøj er certificeret efter Global Organic Textile Standard (G.O.T.S), der sikrer ordentlige forhold i både dyrkning og bearbejdning af bomulden.

Hvor kommer jeres tøj fra?

Vores tøj produceres bæredygtigt i bestemte områder i Indien. Selvom det er langt at rejse til Danmark for en t-shirt, giver det alligevel mening. Alt vores tøj fragtes via fragtskibe, der godt nok drives af fossile brændstoffer, men alligevel er langt mere bæredygtigt end at tragte via fly eller lastbil. Årsagen er, at skibene kan fragte enormt store mængder af gangen, og derfor udleder transporten af vores tøj faktisk mindre CO2, end hvis vi fik tøjet fragtet fra et produktionsland i Europa, som ofte transporterer med lastbil og fly. Samtidig investerer fragtfirmaer i øjeblikket voldsomt i at gøre fragtskibene mere effektive, da de ikke bare kan spare voldsomme mængder CO2, men også rigtigt mange penge.

En anden årsag til, at vi får vores tøj lavet i Indien, er, at vores bomuld stammer fra områder med monsunregn. Det mindsker behovet for vanding betragteligt, samtidig med at varmen giver kortere dyrkningstid. Det er derfor en mere effektiv dyrkningmetode end i mere tørre egne af verden. For eksempel i Tyrkiet.

Endelig kan vi i Indien være med til at skabe arbejdspladser og forbedre levestandarden for en mindre bemidlet befolkningsgruppe. Vores tøj er certificeret”Fair Wear Foundation” og “Fair Share”, som sikrer ordentlige arbejdsforhold for alle medarbejdere involveret. Det omfatter blandt andet:

– Forbud imod børnearbejde
– Trygge og sikre rammer for arbejdet
– Ordentlige kontraktforhold med god løn
– Frihed til at danne fagforeninger og forhandle vilkår kollektivt
– Rimelige arbejdstider

Har produktionen af jeres tøj udledt CO2?

Ja. Alle varer udleder en vis form for CO2. Men vores tøj produceres med langt mindre udledning af CO2 og andre drivhusgasser end ved normal produktion. Eksempelvis udleder produktionen af 1 af vores hvide t-shirts 671 gram CO2, hvor en tilsvarende konventionel t-shirt er oppe på 6.574 gram. Det er en reduktion på mere end 89 %! Sagt på en anden måde, skal man køre ca 5 kilometer i en almindelig familiebil for at udlede samme mængde CO2 som produktionen af en af vores t-shirts, mens turen er på 55 kilometer for at udlede samme mængde CO2 som ved produktion af en konventionel t-shirt.

Samtidig produceres tøjet på fabrikker, der er 100 % drevet af grøn energi fra vind- og vandkraft. I det samlede billede giver det faktisk et CO2-neutralt produkt. Dels fordi planterne optager en stor mængde CO2, men også fordi vindmøller og vandkraftværk ved fabrikkerne producerer mere energi, end der skal bruges til produktionen. Den overskydende energi sendes ud på elmarkedet, hvor den erstatter energi, der stammer fra afbrænding af fossile brændstoffer.

Hvad sker der med restprodukter fra produktionen?

Det er ikke alle dele af bomuldsplanten, der kan bruges til tøjproduktion af så høj kvalitet, som vi kræver. Men for at udnytte ressourcen bedst muligt bruges den overskydende bomuld blandt andet til at lave reb, mens bomuldsfrøene bruges til dyrefoder.

Bruges der meget vand i jeres produktion?

Det kræver meget vand at producere tøj. Både til at dyrke bomulden, men også i den efterfølgende bearbejdning. Vores bomuld er 100 % økologisk. På økologiske bomuldsplanter strækker rødderne sig dybere ned i jorden for at hente vand. Det betyder, at behovet for at vande markerne er mindre end ved konventionel dyrkning. Samtidig er jord med økologiske afgrøder bedre til at holde på vandet, og økologiske planter har i det hele taget brug for mindre vand. Desuden dyrkes bomulden i områder med meget monsunregn, og 95 % af vandet til dyrkning og produktion kommer ned fra himlen. Produktionen udtørrer derfor ikke drikkevandsreserver, som det er tilfældet andre steder i verden, hvor der produceres tøj.

I bearbejdningen af den høstede bomuld skal der også bruges vand. Efter brug filtreres vandet og genbruges igen i produktionen. Derfor anvendes der mindre vand til at producere vores tøj end konventionelt produceret tøj.

Hvad er jeres emballage lavet af?

Vi forsøger at bruge så lidt emballage som muligt. Men for at tøjet skal nå sikkert frem til dig, er vi nødt til at pakke det ind. Det gør vi med danskproducerede fragtposer fremstillet af 100% genbrugsplast, som omdannes til kuldioxid og vand, når du smider den i skraldespanden, og den bliver brændt og bliver til fjernvarme. Overskydende folie fra produktionen genbruges til nye fragtposer.

Hvorfor laver I kun t-shirts?

Vi er en lille startup, og vores filosofi er, at vi hellere vil gøre få ting godt end mange ting mindre godt. Derfor har vi valgt at lægge ud med t-shirts, som er gennemført bæredygtige og hyggelige. Men vi vil rigtigt gerne udvide kollektionen til også at omfatte trøjer og børnetøj. Og måske endda mere end det. Men nye varer kommer først, når vi er 100 % tilfredse med dem.

Hvordan er jeres størrelser?

Vores t-shirts er unisex og passer til alle. Er du pige eller kvinde, skal du formentlig bruge en størrelse mindre end normalt.

Har du alligevel brug for en anden størrelse, end den du har fået, kan du altid sende t-shirten tilbage til os eller aflevere den hos os i Aarhus. Så sender vi en ny og står selvfølgelig for fragten.

Hvor kan jeg købe jeres tøj?

Du kan købe vores tøj lige her på webshoppen og i enkelte udvalgte butikker. Vi har kun et begrænset antal af hvert stykke tøj, da vi ikke vil producere mere, end vi kan sælge. Derfor skal du være hurtigt, hvis du har set dig varm på noget bestemt. Og så kan du glæde dig over, at du formentlig er en af de eneste i Danmark, der ejer samme stykke tøj.

Hvordan får jeg mit tøj sendt?

Varerne sendes i beskyttet emballage til hele Danmark. Både til postbokse og direkte hjem til dig. Vi forsøger at begrænse mængden af emballage mest muligt, og du vil derfor ikke få store, gejlede pakker med unødvendig indpakning fra os.

Tværtimod får du dit tøj pakket helt enkelt ind i stærk forsendelsespose lavet af 100 % genbrugsplast fri for miljøskadelige kemikalier. Det er den mest miljørigtige måde at sende varer på. På forbrændingen omdannes posen helt enkelt til kuldioxid og vand.

Hvordan betaler jeg?

Ret nemt. Smid dine varer i kurven og gå til betaling. Her kan du betale med dankort, visa/dankort, visa elektron eller maestro. Vi trækker først pengene, når varen er afsendt.

Er jeres tøj ikke lidt dyrt?

Næh. Det synes vi faktisk ikke. Tænk på, hvad du normalt giver for en t-shirt. Nogle gange er det måske 200 kr? 400 kr? 800 kr? Og hvad betaler man så egentlig for? Et mærke i nakken? Vores tøj er økologisk, bæredygtigt produceret og fri for kemi. Det koster penge at lave tøj af den standard og den kvalitet, og desværre er pris ikke altid lig med god kvalitet eller bæredygtig produktion.

Vi har sat den pris, som tøjet er værd. Kort og godt. Der er sikkert mange, der sælger t-shirts billigere end os. Til gengæld efterlader de en enorm ubetalt miljøregning. Sådan arbejder vi ikke.

SOYALYS

Her kan du finde svar på de mest åbenlyse spørgsmål om vores soyalys.

Hvorfor laver I soyalys?

Levende lys giver lys, varme og hygge og er blevet en naturlig del af vores liv. Faktisk er vi danskere et af de folkefærd, der bruger flest levende lys per indbygger. Desværre produceres langt de fleste lys i dag af begrænsede ressourcer tilsat en pæn sjat tilsætningsstoffer, som udledes i lokalet, når vi brænder lyset af. Det er ikke godt nok.

Derfor har vi udviklet et bedre alternativ med fokus på bæredygtighed i alle dele af processen. Fra soyaplanten på marken til emballagen i butikken. Vi laver bæredygtige lys, så du kan hygge dig med lidt bedre samvittighed.

Hvorfor bruger I soyavoks?

Vi har undersøgt mange typer lys, og selvom det altid kan gøre bedre, er soyalys efter vores mening det bedste alternativ til konventionelle lys. Vores voks er 100 % vegetabilsk plantevoks, der ved afbrænding ikke udleder mere CO2, end planten har absorberet i dens levetid.

Soyabønner er en fornybar ressource, og restproduktet af produktionen bruges til dyrefoder.
Derudover er det en lystype, der er anerkendt for at have mindre partikelforurening ved afbrænding.

Lys kan laves af mange forskellige materialer. For eksempel paraffin, stearin, palmevoks og bivoks. Hvert materiale har forskellige fordele og ulemper, men alt for ofte handler lysproduktion om at tjene flest muligt penge.

Det går ud over kvaliteten men også etikken i en branche, der i nogle tilfælde indebærer dårlige arbejdsvilkår og børnearbejde, rydning af regnskov og brug af miljø- og sundhedsskadelige tilsætningsstoffer i lysene. Det er desværre bare svært at læse sig frem til på etiketten i butikken.

Læg dertil, at de fleste konventionelle lys udleder millioner af sundhedsskadelige partikler og forringer indeklimaet væsentligt. Selv lys af 100 % stearin giver flere skadelige partikler i rummet, end der kan måles ved en stærkt trafikkeret vej.

Vi arbejder hele tiden for at gøre lys mere bæredygtige og sænke partikelforureningen af vores lys. Og vi er godt på vej. Et lys af gangen.

Er der fældet regnskov for at dyrke jeres soyavoks?

I alt for mange tilfælde rydder bønder regnskov i Sydamerika for at plante soyaplanter.
Vores voks medvirker IKKE til rydning af regnskov. Voksen udvindes af soyabønner, som er en fornybar ressource, man kan dyrke igen og igen.

De mest almindelige lys i Danmark i dag indeholder paraffin, som er en begrænset ressource, der stammer fra råolie. Det er samme råstof, man laver brændstof af, og det har vi ærligt talt ikke lyst til at brænde af indendørs.

Hvilke væger bruger I?

Det er ikke nok, at voksen er af ordentlig kvalitet. Vægen er ligeså vigtig, når man vil lave et mere bæredygtigt lys. Derfor bruger vi kun rene væger af bomuld og papir uden unødvendige tilsætningsstoffer som bly, blegemiddel og hærder.

Hvad er jeres emballage lavet af?

ÅBENLYS skal være så bæredygtig som mulig, og vi stiller høje krav til vores leverandører.
Vi prioriterer derfor altid bæredygtigheden i vores varer og bruger for eksempel fyrfadsbeholdere i genbrugsplast i stedet for ressourcekrævende aluminium, som almindelige fyrfadslys støbes i.

Alle vores materialer og emballage vælges med mest muligt fokus på miljøet, og du får derfor ingen gejlede pakker med unødig indpakning og pynt. Jo mere emballage – jo mere spild. Dog pakker vi vores glaslys ind i bobleplast, da et knust glas ikke gør nogen gavn. Varerne skal trods alt nå sikkert frem til dig.

Forurener jeres lys?

Nogle lysproducenter påstår, at deres lys er sodfri. Men når man har ild, vil der altid være en vis luftforurening. Vi gør alt for at holde forureningen af vores lys så lav som muligt og tester og udvikler dem løbende.

Soyalys er anerkendt for at brænde meget rent, men vi arbejder hele tiden på at kunne gøre det lidt bedre.

Er jeres lys økologiske?

Vi går meget ind for økologi, men branchen for mere bæredygtige lys er relativt ny, og vi har endnu ikke fundet en økologisk producent, der lever op til vores krav om kvalitet og etik.

Som det er nu, mener vi ikke, det er muligt at lave et lys, som man kan stole på er 100 % økologisk fra planten på marken til lyset i butikken. Vi følger dog branchen tæt og ser løbende på muligheden for økologisk produktion.

Hvordan brænder jeres lys bedst?

Et ordentligt lys kræver pleje for at fungere optimalt, og der skal helst hygges lidt om det. Vores lys brænder bedst, hvis vægen er cirka en halv centimeter lang. Da vi bruger væger uden tilsætningsstoffer, kan det derfor være nødvendigt at klippe vægen til, inden du gentænder lyset.

I nogle tilfælde kan vægen danne en rund prop i toppen. Klip den af og brug lyset som normalt. Det er desuden en god idé at lade lyset brænde helt ud til kanten af beholderen, før du slukker det.

Brænd aldrig levende lys af uden opsyn og hold sikker afstand til børn, dyr og brændbare materialer. En hund med ild i kan ødelægge enhver lørdag aften.

Hvad gør jeg, hvis jeg spilder noget at lyset?

Soyavoks brænder ved en lavere temperatur end stearin eller paraffin, og voksen er derfor ikke så varm, at du brænder dig. Voksen opløses desuden nemt og kan vaskes af borde og tøj med almindeligt varmt vand og lidt sulfo.

Hvor kan jeg købe jeres lys?

Du kan købe ÅBENLYS i vores online shop. Vælg dine produkter i shoppen og betal med dit betalingskort. Vi sender en bekræftelsesmail med din ordre og information om betaling og pakker og sender dine lys så hurtigt som muligt. Vi garanterer ikke, at det bliver sendt samme dag. Simpelthen fordi vi ikke vil have et stort lager, som vi måske ikke kan få solgt. Det er der nemlig ikke meget bæredygtighed i.

Du kan desuden finde vores lys i udvalgte butikker, restauranter og hoteller. Du kan se vores forhandlere her

Hvordan får jeg mine lys tilsendt?

Varerne sendes i beskyttet emballage og leveres til pakkeshops eller direkte hjem til dig. Vi forsøger at begrænse mængden af emballage mest muligt, og du vil derfor ikke få store, gejlede pakker med unødvendig indpakning fra os. Dog pakker vi vores glaslys ind i bobleplast, da et knust glas ikke gør nogen nytte.

Da nogle af vores lys håndlaves, har vi ikke altid alle produkter på lager. I så fald vil vi sende dig en mail med leveringtid.

Hvordan betaler jeg?

Ret nemt. Smid dine varer i kurven og gå til betaling. Her kan du betale med dankort, visa/dankort, visa elektron eller maestro. Vi trækker først pengene, når varen er afsendt.

Updating ..
Din kurv er tom.