
Ny undersøgelse: Stearinlys i stuen giver dårligere luftkvalitet end ved Danmarks mest befærdede vej
Koncentrationen af skadelige partikler i luften på Danmarks mest befærdede vej, H.C. Andersens Boulevard i København, ligger på 30-40.000 partikler. Det overgår de grænseværdier, som EU har opstillet for luftforurening. Fokus har længe været på vores (ude)klima, men en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at vi også skal til at tænke på indeklimaet. Ifølge undersøgelsen giver bare 2 tændte stearinlys i et 20 kvm rum nemlig en partikelforurening på over 1,5 millioner partikler per kubikcentimeter. Altså mere end 42 gange H.C. Andersens Boulevard. Det synes vi er helt sindsygt!
I Åbenlys har vi længe haft lyst til at råbe vagt i gevær over danskernes enorme brug af levende lys og konsekvensen for indeklimaet i de danske hjem. Desværre er det et område med begrænsede undersøgelser, og vi må bare acceptere, at det udendørs klima har langt højere prioritet i den videnskabelige verden. Vi ved, at Åbenlys er et mere bæredygtigt alternativ til stearin- og særligt paraffinlys, som er de typer lys, vi bruger klart flest af i Danmark. Men indtil nu har vi kun kunne støtte os til sund fornuft, mindre undersøgelser og ekspertudsagn, når det gælder forurening af indeklimaet.
Miljøstyrelsens nye undersøgelse viser, at stearinlys faktisk er den store synder, når det gælder udledning af partikler, som ender i vores lunger. 39% af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt levende lys, og mange af os går ofte efter lys af ren stearin, da de regnes for at brænde renest. Men det er en misforståelse!
→ Forskerne antager, at de mange partikler kan gøre skade på luftveje, forværre eller medføre astma, øge risikoen for hjertekar-sygdomme og være kræftfremkaldende. Især de ultrafine partikler fra lys kan bevæge sig dybt ind i lungernes fjerneste afkroge og gøre skade.
Det er derfor værd at tænke en ekstra gang over, hvilke lys vi tænder op for, når der skal spredes hygge i hjemmet, for der findes bedre alternativer.
Paraffin er ikke løsningen
Umiddelbart ligger løsningen lige for, idet paraffinlys klarer sig væsentligt bedre i undersøgelsen. De er endda også billigere. Men billigere lys betyder i mange tilfælde også dårligere kvalitet, og der er desværre ikke mange sundhedsmæssige fordele at hente ved at skifte til paraffinlys.
→ Problemet er, at de ingredienser, som et lys består af, ender i luften og i sidste ende i vores lunger. Derfor er det vigtigt, hvad partiklerne består af. Paraffin udvindes af råolie, som også bruges til at fremstille brændstof. Det er en begrænset ressource, som vi skal passe på, men partikler fra et produkt lavet af råolie er næppe særligt sundt at få i kroppen.
Samtidig tilsættes lysene ofte forskellige kemikalier som for eksempel hærder, som også havner i lungerne. Så selvom paraffinlys udleder færre partikler end stearinlys, er det stadig kemikalier og rester af metaller som bly og kobber, som udledes i rummet og skader indeklimaet. Og med al sandsynlighed også vores helbred.
Jo renere lys – jo renere luft
I Åbenlys har vi særligt argumenteret imod paraffinlys, der laves så billigt som muligt på bekostning af både miljø og sundhed. Vi tror på, at det kan gøres bedre. Jo færre giftige ingredienser, der tilsættes lyset, desto færre giftige partikler udledes der i lokalet. Derfor bruger vi 100 % naturlig soyavoks, som er CO2-neutral, vegetabilsk og bionedbrydelig. Vi bruger ingen tilsætningsstoffer og rene naturvæger, og soyalys er anerkendt for at brænde renere end både stearin- og paraffinlys. Men vi kan heller ikke se os fri for partikeludledning. Ligegyldigt hvor rene, dine lys er, og hvordan de er produceret, kan man nemlig ikke komme uden om en vis partikeludledning. Der er derfor ingen lys, der er ”sodfri”, som nogen producenter ellers påstår. Derfor er soyalys heller ikke en fejlfri løsning på partikelproblemet.
→ Men som det er nu, er soyalys et langt bedre alternativ til de ellers så populære stearin- og paraffinlys. Den nye undersøgelse sætter mere fokus på levende lys’ påvirkning af indeklimaet. Godt! Næste skridt er så, at Miljøstyrelsen og andre begynder at kigge på de alternativer, der er til de populære stearin- og paraffinlys. Miljøet, indeklimaet og vores sundhed har brug for større fokus på, hvordan vi kan hygge os med levende lys på en forsvarlig måde.
Du kom igennem artiklen! Stærkt gået! Som tak giver vi en lille belønning på shoppen.
Brug koden: h.c.andersen ved check-out og få 20 % rabat på dit køb (udløb: 08.05.2017).
Gå til shop lige her. Og ha’ det så hyggeligt!
Kilde: Miljøstyrelsen – “Kortlægning og risikovurdering af partikel- og tungmetalemission fra levende lys”